Barion Pixel

Jelentkezz most a nyári Ciklusszinkron Tanfolyamra!

2023.06.07.

10+1 tipp a menstruációd idejére

Szenteld meg a vérzésed napjait:

A menstruációnkhoz rengeteg érzés, asszociáció és minőség kapcsolódik, minden egyes ciklusban. Valószínűleg ahányan vagyunk, annyiféleképpen éljük meg a női ciklusunk első szakaszát, és egyénenként is változhat ez a megélés a ciklusok között. Most arról hoztam tippeket, hogyan tudod különlegessé tenni, szentségként megélni a vérzésed napjait, és hogyan tudod támogatni magadat abban, hogy a menstruációs szakasz adta minőséget és mélységet az előnyödre fordítsd. Mert hiszem, hogy a vérzésünk áldott, és mi magunk is azok vagyunk. Mindannyian megérdemeljük, hogy ekként tudjuk megélni a ciklusunk ezen időszakát is!

Ugyanakkor emlékezz, itt nincsenek „kellek”. Nem „kell”, hogy éppen így éld meg a menstruációd napjait. Minden érzés érvényes. A menstruációs szakasz élményeit sok nehézség, fájdalom, feszültség, akár gyász, és generációról generációra hordozott negatív hiedelem is tarkíthatja. Vannak olyan ciklusok, amiket nem kell, vagy egyszerűen nem lehet szentként megélni. És ez rendben van. Ha bármi ilyesmi bukkan fel Benned, tudd, hogy teljesen jogosak a megéléseid. Fogadd el, és abban próbáld támogatni magad, amiben éppen vagy. Arra kérlek, hogy maradj nyitott, és olvasd végig akkor is a posztot. Bízom benne, hogy találsz majd olyan pontot, ami segít elindulni, és ami bárhol, bárhogy is vagy, meg tud majd támogatni.

Tippek a menstruációd idejére

1. Finom mozgásokat iktass be a vérzésed napjaira: egy gyengéd női jóga gyakorlást, vagy egy laza sétát

2. Tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel tápláld magad: vas, cink, magnézium, B12. Válassz alacsony glikémiás indexű ételeket, valamint magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.

3. Engedd meg magadnak valóban a pihenést, lazítást. Lassíts le! Nyugodtan mondj le programokat, válaszd a pihenést és önmagadat, a ‘lenni’-t a ‘tenni’ helyett.

4. Használj hulladékmentes menstruációs eszközöket -menstruációs bugyit, mosható betétet, kelyhet:

 • Próbálgasd, melyik illik Hozzád leginkább.
 • A saját egészségedet, valamint a környezetedet is támogatod velük.
 • Ráadásul segítenek még mélyebben kapcsolódni saját magadhoz, nőiségedhez, és a vérzésedhez!

5. Vedd körbe magad finomsággal, puhasággal:

 • a tárgyak szintjén – kényelmes ruhát viselj, ami nem szorít, puha párnákkal, takarókkal támogasd női lelked, viselj puha zoknit, ha ilyenkor fázósabb a lábad – ez a méhedet is melegíti majd, ami segíti a vérzés folyamatát
 • szociális szinten – olyan emberekkel légy együtt, akik töltenek, akikkel tiszta szeretet van köztetek – mehet a sok ölelés, bújás, intimitás, ha erre van szükséged

6. Hívd segítségül Földanyát:

 • menj minél többet a természetbe, kapcsolódj Földanyával, töltekezz általa
 • a kincsei is támogathatnak, például gyógynövények formájában – érezd meg, hogy melyik hív leginkább. A rózsa, a levendula, a hibiszkusz, a málnalevél, a cickafark mind olyan gyógynövények, amelyek a nőiséged más-más területein segítenek meg. Érdemes fitoterapeutával konzultálnod, ha mélyebben érdekel, számodra melyik lenne a legmegfelelőbb!

7. Tölts egyedül is időt, figyelj befelé: figyelj arra, mi az, amire leginkább szükséged van a ciklusod ezen szakaszán, és bátran add meg ezt önmagadnak!

8. Végezz saját rituálékat, kapcsolódj önmagaddal és a vérzéseddel:

 • azt és úgy végezd szertartásszerűen ilyenkor, ami számodra a legtámogatóbb
 • köszöntsd a vérzésedet tisztelettel, szeretettel, hálával
 • érintsd meg, ismerd meg a vérzésed

9. Vezess naplót: gondold át például, hogy…

 • az előző ciklusod alatt milyen tapasztalatokat szereztél,
 • mit szeretnél elengedni ezekből,
 • hogyan szeretnél továbblépni, mit teremtesz meg az új ciklusodban

10. Alkoss: a menstruációnk alatt még erősebbek az intuícióink, kreatívabbak lehetünk – használd ki, és fess, rajzolj, táncolj, írj, énekelj. Alkoss úgy, ahogyan leginkább meg tudnak nyilvánulni a kreatív energiáid!

+1. Hallgass a szívedre, figyeld a tested és lelked jelzéseit:

 • A fentieket gyengéd ajánlásnak vedd, szűrd át önmagadon, azt alkalmazd, amelyikre hívást érzel, úgy, ahogyan az most a legjobb Neked!
 • A legfontosabb, hogy figyelj önmagadra, és az igényeidre a menstruációd, és a ciklusod többi szakasza alatt is!
 • A tested, a lelked fogja súgni, mivel támogathatod magad leginkább.

Fontos!

Ha erőteljes fájdalmakat, görcsöket, hányingert, ájulást tapasztalsz ciklusról ciklusra a menstruációdkor: tudd, hogy az élményeid valóságosak, de tudd, hogy ezek nem a normál menstruációs tünetekhez tartoznak! Érdemes minél előbb szakorvosi, és egyéb szakmai segítséget kérni ebben!

Téged mi támogat a vérzésed időszakában?

Van olyan pont, amiről bővebben is szívesen hallanál?

Bátran oszd meg velem!

Szeretettel:

Adri

Várlak egy díjmentes konzultációra

Megismerkedhetünk és átbeszélhetjük, miben lehetek a segítségedre! Az alábbi űrlap segítségével jelentkezz a konzultációra, én pedig hamarosan keresni foglak, hogy egyeztessünk a részletekről.